BARCELONASSA KOHTAAVAT SOLIDAARINEN YRITTÄJYYS JA YHTEISKEHITTÄMINEN

Diak, Helsinki Business College ja Silta-Valmennusyhdistys matkasivat maaliskuussa 2023 Barcelonaan OBCD-hankekumppanien kanssa kansainväliseen kokoukseen. Matkalla kohdattiin useita yhteiskunnallisia yrityksiä ja opittiin heidän osaamistarpeistaan.

OBCD-kumppanit kokoontuivat 27.-28. maaliskuuta 2023 Barcelonaan. Tapahtumarikkaina päivinä otettiin katsaus pian vuoden kestäneen hankkeen saavutuksiin sekä tuleviin tapahtumiin. Erityisesti keskustelussa olivat uunituoreen yhteiskunnallisten yritysten osaamiskartoituksen tulokset. Tapaamisessa suunniteltiin myös tulevia askelia yhteiskunnallisen yrittäjyyden opetussuunnitelmien ja ekosysteemin kehittämiseen liittyen.

Mieleenpainuvinta matkassa oli tutustuminen kolmeen yhteiskunnalliseen yritykseen: Aurasäätiöön, Mescladís-säätiöön ja Grup ECOS -osuuskuntaan.

Erilaisia mutta samanlaisia: ytimessä osallisuus

Aura-säätiö on säätiömuotoinen yhteiskunnallinen yritys, joka pyrkii parantamaan kehitysvammaisten elämää osallisuuden ja työelämään osallistumisen avulla. Ensimmäisen kokouspäivän jälkeen OBCD-kumppaneilla oli ilo nauttia monikulttuurisesta ruokailukokemuksesta voittoa tavoittelemattomassa Mescladís-säätiössä, joka edistää maahanmuuttaneiden nopeaa pääsyä työmarkkinoille. Työ ja opiskeluympäristöinä toimivat säätiön useat ravintolat Barcelonassa. Toisena päivänä partnerit vierailivat osuuskunta Grup ECOSissa, yhteisötalouden keskuksessa. Osuuskunta on yhteisötalouden hub-keskittymä, joka tarjoaa vaihtoehtoisen työskentely-ympäristön ja -mallin nykyiselle markkinaehtoiselle yrittäjyydelle.

Vaikka kaikki organisaatiot ovat rakenteeltaan ja tavoitteiltaan erilaisia, toteutuu niiden toimintatavassa osallistava, alhaalta ylöspäin suuntautuva lähestymistapa. Sen avulla edistetään yhteisön kehitystä, heikommassa asemassa olevien ihmisten osallistumista paikalliseen talouteen, uusien rahoituslähteiden saamista sekä paikallisten, alueellisten ja kansallisten viranomaisten tunnustusta ja tukea.

Osaamisen kehittämisellä toimintaympäristöt tutuiksi!

Mutta miten OBCD-hanke voi vastata näiden organisaatioiden tarpeisiin? Yritysvierailut vahvistivat ajatusta siitä, että yhteiskunnallisten yritysten erilaisten tarpeiden huomioimista ja kehittämistä tarvitaan. Paikallisten toimintaympäristöjen ja oman vaikuttavuusketjun ymmärtäminen ovat avainasemassa yhteiskunnallisen yrittäjyyden osaamisen kehittämisessä. OBCD-hankkeessa tavoitteena on muun muassa rakentaa opintosuunnitelmat sekä kehittää yhteisötalouden ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden ekosysteemejä tukemaan näitä tavoitteita.

Tämän kaksipäiväisen matkan tärkein anti on se, että yhteisötalouden sekä yhteiskunnallisen yrittäjyyden pitäisi olla normi eikä poikkeus. OBCD-hanke tekee osaltaan tärkeää työtä asian eteen.

Kiitos La Cámara de Comercio Italiana-Barcelonalle toisen kansainvälisen OBCD-kokouksen järjestämisestä ja isännöinnistä.